Egy tőről fakadó művészet

Ötéves a Boróka Magyar-Székely Kulturális Közhasznú Egyesület

A határon túli magyar és székely kultúra népszerűsítése, ápolása és megismertetése az anyaországban élőkkel — ez a Boróka Magyar-Székely Kulturális Közhasznú Egyesület megalakulásának kiemelkedő célja. A szervezet december 28-án, 16.30-kor ünnepli ötéves évfordulóját a gyulai Mogyoróssy könyvtárban.

Egy közös fotó a Gyulai Várszínház kamaratermében

Az egyesület kis, lelkes csapattal indult 2011 decemberében, napjainkban a tagság 43-ra bővült. Az alapítók között volt dr. Halmos Béla zenekutató, a magyar népzenei kultúra kiemelkedő egyénisége, dr. Elek Tibor irodalomtörténész, a Bárka főszerkesztője, Kolcsár József színész-rendező, a kézdivásárhelyi színház igazgatója, Kiss László író, Fodor György irodalmár, tanár, Ábrahám György, a Gyulai Várszínház volt gazdasági vezetője, Szilágyi Sándorné könyvelő,Gyulavári György, a gyulavári kastély volt igazgatója, Lázár Prezsmer Endre, a sepsiszentgyörgyi Mukk kulturális egyesület vezetője és még sorolhatnánk. Összesen 17 alapító indította útjára a Borókát, az évek során sok, lelkes ember csatlakozott hozzájuk. Munkájuknak és kitartásuknak köszönhetően fejlődött a civil szervezet, és sok érdekes, izgalmas, színvonalas programot szervezhettek meg az öt év alatt.

Legfőbb tevékenységi körébe tartozik a kultúra népszerűsítése és ápolása, a hagyományok tisztelete és életben tartása, ugyanakkor a modern kortárs művészet bemutatása; lehetőséget adni fiatal, pályakezdő, illetve amatőr és profi művészeknek egyaránt, akár festőknek, szobrászoknak is. Rengeteg könyvbemutatót tartottak. Újságírókat, szerkesztőket, főszerkesztőket hívtak meg, határon túli magyar újságok, heti- és havilapok képviselőit, valamint írókat, költőket, határon túli és helyi kortárs irodalomban ismert szerzőket. Ily’ módon ismertették meg azt, hogy a határon túli kultúra gyökere a magyar irodalom és művészet területén egy tőről fakad, habár lelkületileg mély nyomot hagy a határon túl élők magyarságukért megszenvedett hányattatása.

Pillanatkép a Nagyváradi lapok estjéről

Támogatást nyújtott az egyesület a kézdivásárhelyi Macskakő színjátszó csoport fellépéséhez is a Gyulai Várszínházban. Jó néhány gyerekfoglalkozást szerveztek, fő profiljuk közé tartozik az oktatás, a nevelés és a tehetséggondozás. E célból indították az irodalmi kultúrtábort, ahol a székely és a magyar kortárs irodalom legjellegzetesebb alakjait mutatják be Fodor György irodalomtanár vezetésével, amit már három éve rendszeresen megtartanak. Ebben az évben óvodásoknak és általános iskolásoknak is szerveztek fejlesztő, kreatív programokat, Kreativitást fejlesztő rajz nap címmel. Festőművészeikkel óvodákba is elmennek, kreatív foglalkozásokra. Szépítettek már várost húsvétkor, kiállításokat tartottak Gyula galériáiban. A fő támogató és partner a gyulai Mogyoróssy János városi könyvtár, ahol havonta tartanak legalább egy rendezvényt. Kiváló kapcsolatot ápolnak a civil szövetséggel és az önkormányzattal. Jó partnerségben állnak és sok segítséget kaptak a Gyulai Várszínháztól. Főtámogatójuk a Nemzeti Erőforrások Minisztériuma, a NEA.

A most jubiláló Boróka a jövőben is sokrétű, színes, érdekes programot tervez. A szervezet grafológus, teológus tanár végzettségű elnöke szeretné, ha a jövőben önismereti és önfejlesztő foglalkozást is nyújthatnának gimnazista diákoknak, mivel a helyes jövőkép kialakulása érdekében szükséges lenne a gyermekek személyiségstruktúráját fejleszteni. Fontos a jövő nemzedékének nevelése, hogy minden gyerek megismerje saját identitását, kultúráját, és megszeresse azt. A jövő nemzedékéért a Boróka egyesület kész mindent megtenni.

Meghívó

Szerző: Bokor Ildikó

Nincs még hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..