30 éve az erdélyi tündérkert csúcsain – Meghívó

A Boróka Magyar – Székely Kulturális Közhasznú Egyesület és a Mogyoróssy János Városi Könyvtár szervezésében:

30 éve az erdélyi tündérkert csúcsain

Ha van másfél óra szabadidőd megtudhatod, hogy kell-e félni a Kárpátok hatalmas fenevadjától a barnamedvétől. Hogy milyen Erdély télen, tavasszal, nyáron és ősszel! Hogy milyen a magasból és mit rejt a föld mélye. Sok-sok fénykép és mozgóképfelvétel természeti kincsekről, hegyekről, völgyekről, tengerszemekről, ásványokról, növényekről, állatokról, épületekről, emberekről!

2017. április 10-én hétfőn 16 óra 30 perctől várunk szeretettel a Mogyoróssy János Városi Könyvtár Simonyi Imre olvasótermében!

Marksteiner Tibor geográfus sok-sok fényképpel és mozgókép felvétellel színesített előadása Erdélyről, Székelyföldről!

A belépés ingyenes!

Egy igen neves turisztikai magazin és útikalauz a Lonely Planet 2016-ban Erdélyt választotta a világ legszebb, leginkább utazásra ajánlott térségének.
Erdély egy kis önálló világ. Földje rendkívül gazdag változó formájú hegyekben, völgyekben, dombokban, medencékben.
Egy-egy utazás során az élő magyar kultúra máig kitartó szigetei, az ezeréves múlt emlékei és szeretett jelképei, a románok apró és szórt hegyvidéki falvai, az új honfoglalók hagymakupolás építményei, a szászok hátrahagyott erődtemplomai jönnek szembe.

Több nép, egy haza! Ezernyi önálló darabból felépülő sajátos, öntudatos világ!

Ismerd meg! Várunk szeretettel!

30 éve az erdélyi tündérkert csúcsain – Meghívó PDF

Gyulai Hírlap – A Tündérkert útjain
Marksteiner Tibor előadására várják az érdeklődőket április 10-én a gyulai könyvtárba

30 éve az erdélyi Tündérkert csúcsain címmel Marksteiner Tibor tart képes előadást április 10-én, hétfőn 16.30-tól a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban.

Egy neves turisztikai magazin és útikalauz 2016-ban Erdélyt választotta a világ legszebb, leginkább utazásra ajánlott térségének. Efelől sokunknak egyébként sem volt kétsége, ám hogy felidézhessük ennek okait, abban nagy segítségünkre lehet a Boróka Magyar–Székely Kulturális Közhasznú Egyesület következő rendezvénye, amely ingyenesen látogatható.

Gyulai Hírlap – 7 perc Isten tenyerén
Marksteiner Tiborral kalandoztunk Erdélyben

„30 éve az erdélyi Tündérkert csúcsain” címmel Marksteiner Tibor tartott képes előadást április 10-én, hétfőn 16.30-tól a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban. A Lonely Planet 2016-ban Erdélyt választotta a világ legszebb, leginkább utazásra ajánlott térségének. A Boróka Magyar–Székely Kulturális Közhasznú Egyesület felkarolta az előadó ötletét, aki régóta szerette volna megmutatni a történelmi táj szépségeit, és megszervezte az előadást.

A vendégeket Dézsi János könyvtárigazgató köszöntötte, majd rögtön átadta a szót Fodor György tanár úrnak, aki a Boróka Egyesület alelnökeként néhány útravaló gondolatot mondott. Kiderült, hogy az előadóhoz mintegy 30 éves ismeretség fűzi, egymás melletti pályán nőttek fel az uszodában, és nagyon várta, hogy megtudja, a geográfus barátot milyen hullámok repítették egészen a történelmi Magyarország peremvidékére, hogy ott – nomen est omen – köveket jelöljön meg magyar zászlóval. Ez különösen azért érdekes, mert már néhány 100 km-re Gyulától világritkaságok találhatók.

Marksteiner Tibor 11 évesen járt először Erdélyben, amikor a szülei elvitték Szovátafürdőre. 1996-ban pedig 1200 km-t sikerült tekernie a Kárpátok bércei között. A motivációt még egyetemen kapta a tragikus körülmények között Etiópiában elhunyt vulkanológus-geográfus utazótól, Fábián Tamástól, aki a tanára volt. 2016-ban már a 100. utazást teljesítette a túracsapat. 195 főt mozgatott meg az elmúlt 8 évben „az erdőn túli területek” meghódításának vágya. 21 hegységben, számos csúcson jártak, 186 napot szántak a látnivalók felkeresésére, és kb. 1400 km-t tettek meg gyalogosan. Többször elhangzott a csapattársak kultuszmondata, hogy „Szeretlek, Tibi!” – ezzel jelezve, hogy a túrák nem voltak mindig kíméletesek. Számtalan veszély leselkedett még a tiszteséggel felkészült természetbúvárokra is. 5000 mackó, ordasok, olykor -20 °C-os hidegek, hófúvások, lavina, elakadás, szélviharok és csuszamlások. A hálózsákok és menedékházak védelme olykor az egerek aktív álomzavarásával járt, de a téli, fenyőillatú hókupacokba vájt alvóhelyek sem voltak a Hilton.

Ugyanakkor a megpróbáltatások jussa a pazar látvány: különleges napfelkelték és -lementék, hókristályos lankák, virágtengerek, egyedi flóra és fauna, kiemelkedő kakastaréj-sziklák, vízesések, -nyelők, karsztok, fenyvesek, a fogarasi, radnai és bihari havasok jéghideg tengerszemei – egy-egy csúcsról tiszta időben akár 300 km-es is lehet a látótávolság. A helyszíneket műholdról követhettük végig, minden évszakból vetített képet az előadó, jól láthatóan elkülönítve Erdély természetföldrajzi területét és jellemző növénydiverzitását. Az egykori történelmi Magyarország határait nem csak a természetes választóvonalak mentén, hanem hagyományos, mesterséges határkövek és -nyiladékok (kivágott fasávok, növényirtások) bemutatásával is végig kísérhettük.

A kövek között foltos szalamandrák (erdélyi tájnyelven targyíkok) bújnak, zergék, szamarak, félvad lovak legelnek szabadon, a repedésekből kárpáti sáfrány-mező, havasi gyopár-liget, mezei varfű és az egyedülállónak számító, csak ebben a környezetben megtalálható faj, a királykői szegfű virágoznak. A megfáradt turistákat maga a hegy táplálja, szabadon ehetnek a hegyek gyümölcseiből: som, szeder, áfonya, málna, szamóca, ribizli. A magukkal vitt elemózsia is mintaértékű: szalonna és kocsonya az energiabombák, somlekvár és saját készítésű házikenyér a levezetők, a pásztoroknál kapható juhsajt pedig maga az ízmennyország.

Az előadás végén egy 7 perces videót tekinthettünk meg, amely összefoglalta azt a 2007–2012 közötti időszakot, amely az erdélyi túrákról szólt – az Ossian együttes számai nagyon hatásosan dübörögtek alatta (különösen a Pogány ima): 7 perc Isten tenyerén. Az utolsó képen egy Szent Ágoston idézettel zárult a virtuális kalandozás: „A világ egy könyv. Aki nem utazik, csak egy lapját olvasta.” Tapasztalatból mondom, mint lelkes világolvasó, hogy ezt mindenkinek érdemes megfogadnia.

Forrás: gyulaihirlap.hu

Nincs még hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..