Ahol az írók eszik egymást

 

Kiss László színművésszel néztünk bele a Karinthy kávéház görbe tükrébe

Karinthy kávéház című darabját a máig népszerű író, költő és újságíró, Karinthy Frigyes születésének 130. évfordulójára állította színpadra a Kézdivásárhelyi Városi Színház. Az irodalmi stílusparódiát november utolsó napján Kiss László színművész adta elő Kolcsár József rendezésében a Gyulai Várszínházban, a Boróka Kulturális Egyesület meghívására.

Az Így írtok ti egyik kiadásának bevezetőjéből tudjuk, hogy a Színházi Élet szerkesztősége egyszer azzal bízta meg Karinthyt, rendezzen költői versenyt fiatalabb kollégái számára. Noha ő ezt el is vállalta, a leveleket elfelejtette kiküldeni a címzetteknek, ezért magának kellett megírnia helyettük a verseket. Hogy ebből mi igaz, nem tudni, az viszont tény, hogy remek stílusparódiákat vetett papírra a kitalált vagy valós felkérésre. Az is érdekes, hogy hol.

A máig közkedvelt tollforgató ugyanis gyakran időzött barátaival Budapest legfelkapottabb kávéházaiban, így a Baross, a Valéria, a Balaton, az Otthon, a Bucsinszky, a Japán, a Dunacorso, a Hadik és a Centrál füstös falai között, a Nyugat folyóirathoz tartozók törzshelyének számító New York mellett. Gazdag életművének jelentős része is ezeken a helyszíneken született, hisz az asztaltársaságok folytonos szellemi készenlétet igényeltek, tettekre sarkalltak, de azonnali visszacsatolást is jelentettek. Kamaszos tréfák, szóviccek, nevettető és meghökkentő történetek, karcolatok, irodalmi karikatúrák és nyelvi játékok öltöttek formát ebben a miliőben, amelyet a technikai bravúrok és a nők éppúgy megihlettek, mint a kortársak fogalmazványai.

A kávéházban játszódó összeállítás talán ezért is hangsúlyozza leginkább azt, mi és miként hívta elő a „karinthységet”, a nyelvi humor utánozhatatlan formáját. A darab pályatársak megidézésén át fogalmazza meg a 19. és a 20. századi alkotók mozaikos sokszínűségét, s villant rá arra, hogyan lehettek egy időben zseniális írók, költők, újságírók, parodisták, feltalálók, bűvészek, férjek és szeretők. Karinthyról pedig bebizonyítja, bármerre és bárki felé is fordult, rálelt a valós drámák mögötti humorra, s előhívta azt onnan.

Amit a nemzetféltő, szabadságra vágyó hősszerelmes Petőfi, a hun ugarból kiszakadni akaró héjanászas Ady, a népieskedő-tajtékpipázó Móricz, az emberi tragédiákba belemerülő Madách, a kávét langyosan és tejjel iszogató Kosztolányi, a barát, a tudományoskodó, mérnöki pontossággal kalkuláló, antikvizáló Babits és a nagyon termékeny Molnár Ferenc kihoz belőle, az a munkatárs észjárásának próbálgatása, írói világképének, magatartásának önironikus feltárása, a felelősség és a számonkérés kifejezése.

A finoman rafinált, színházba kívánkozó humorral megszerkesztett előadóesten Kiss László remek alakításának köszönhetően a nagyérdemű személyes indíttatásokba is bepillantást nyerhetett. Tudniillik világossá tették számára, nem a bohém hóbort és az értelmiségi lustaság avatta Karinthyt azzá, aminek megismerhettük. Irányultságát jórészt a gyermekkorából hozott kíváncsiságának, kísérletező és jövőt fürkésző játékos szellemének, a felfedezések és az elvont gondolkodás iránti nyitottságának, vonzalmának köszönhette.

Végezetül ennyit: aki kihagyta a Boróka Kulturális Egyesület péntek esti meghívását, egy üdítően friss és tartalmas irodalmi sétáról maradt le, amelyen legfőképpen Karinthy kabarézott utánozhatatlan nyelvezetén. A filológikus magaslatokat a blődlizés, a halandzsa és az eszperente hozta emberközelbe, és megmutatta, melyek azok az értékek, amelyeket közvetítenie kell a mindenkori teátrumnak.

Forrás: Gyulai Hírlap

Ábrahám György Imre:

Ha a Várszínház műsort csinál vagy fogad valamit, függetlenűl attól, hogy mára semmi közöm hozzá, mindig úgy érzem, közöm van hozzá és felelősséget érzek érte. Ha rossz, akkor bánt, ha jó, akkor víg mosolyra, örömre húzódik a szám. A még élő színháziak között a legörebbnek számítok. Jogom van örülni, bánkódni és meghalni hogy ne zúgolódjak állandóan.

Most milyen örömhírről számolhatok be?

Karinthy Kávéház nyílt Gyulán. Igaz és sajna nem véglegesen. Egy estére, András nap megfényesítésére érkezett hozzánk Kézdivásárhelyről Kiss László színművész úr, aki Karinthy Frigyes irodalmi paródiáiból válogatott műsort adott elő Kolcsár József színi rendező úr színpadra állításában. A meghívás a Boróka Magyar-Székely Közhasznú Kulturális Egyesület részéről történt és a Gyulai Várszínház Nonprofit Kft adott színpadot a bemutatónak. Valóban színpadot, mert ott elfértek az asztalok, székek, a közönség, a díszlet( néhány paródiára fogott irodalmi kiválóság fényképe, akik elbírják a legnagyobb humorista vaskos irónáját) és az előadóművész is.

Ráadásúl, kinek előbb, kinek később felszolgáltak egy kávét is, tekintve, hogy valóban egy igazi kávéházba érkeztünk, nagyjából oda, ahol Karinthy – Kosztolányi és a többiek, a Nyugatosok naponta jártak, írni, inni, beszégetni, élcelődni és ravaszdi játékokat játszani.

Mivel nagyigényű nézőbácsi vagyok: ez az előadás maradéktalanul megfelelt az igényeimnek. Egyszerűen nem kell ennél magasabbra tennia mércét, mert akkor nem lesz néző, s nézhetjük a semmit.
Köszönet mindenkinek, akik felkérték, akik idehozták, akik befogadták, akik előadták, s akik megnézték ezt az előadást.

Nincs még hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..