Térteremtő Húsvétolás

Boróka emléklap PDF

Térteremtés: húsvéti díszben pompázik Gyula belvárosa.

Elsőként, szombaton délelőtt a Boróka Magyar-Székely Kulturális Egyesület készítette el különleges és roppant dekoratív installációját a Simonyi Imre út kereszteződésénél. Az alkotásegyüttes roppant sokoldalú és összetett, ahogy a szervezet tevékenysége is. Elsőként talán a két nagy méretű és egyedi festményről érdemes említést tenni, amelyek közül az egyik a húsvéti locsolkodás tradicionális szokásait, a másik Jézus feltámadását idézi meg.

Bokor Ildikó elnök Sütő Jánosné, Orestyák Jánosné, Marosán Rózsa és Kondorosi Jánosné nevét emelte ki a művészek közül. Ugyancsak szólt Fodor György, az Erkel Ferenc Gimnázium pedagógusa és a diákjainak munkájáról, akik az ünnep egyik jelképét, a tojást, a tojásfát készítették el idézetekkel, versekkel. Nem hiányzik a nyúl sem, a tér padján üldögélő tapsifüles is dísze a dekorációnak – és még sorolhatnánk az érdekességeket. A húsvéti teret már a hétvégén is rengetegen keresték fel, hogy megcsodálják az ünnepi kivitelezést.

Ismét ötletes, kreatív és egyedi ötletet valósítottak meg a Péntek Esti Lottózók. Szatmáriék, Hódosék és Cservenákék minden évben meglepik valami különlegességgel a város lakóit, ötletekben láthatólag nincs hiány. Ezúttal a 80 éve, 1936-ban született Lázár Ervinnek és egyik legismertebb művének, a Négyszögletű kerekerdőnek állítottak emléket. Sokak egyik kedvenc gyermekkori olvasmánya új értelmet nyer a növényekből és újrahasznosított anyagból készült alkotásban, amely nem csak a közelgő ünnepre, de a természettudatosságra is könnyed, minőségi formában emlékeztet. A kis csapat egyébként hosszú évek óta lottózik együtt péntekenként. Gyulai Városszépítő Egyesület ismét remek hangulatú, ízléses díszítéssel örvendeztette meg a gyulaiakat és a városba látogatókat. Alkotásaik ezúttal is a Hamburger bár előtti téren tekinthetők meg.

– Gyakorlatilag az előző pályázat óta tervezzük installációnkat, ami ötvözi az előző évek munkáit, és természetesen új elemeket is tartalmaz – nyilatkozta lapunknak dr. Németh Endre elnök.

A járókelők ezúttal is találkozhatnak a húsvét arckivágós, vidám figuráival, ahol bárki fotózkodhat is. A helyi óvodások mintegy négyszáz, az ünnephez kapcsolódó rajzát is megcsodálhatják az érdeklődők, de feltűnnek az elmaradhatatlan húsvéti figurák is, a kis kiállítást pedig szélforgók varázsolják még inkább tavasziassá.

Dr. Németh Endre kiemelte azt a nagyszabású összefogást, amely dekoráció elkészültét övezte.

Az ötletgazda Japánkert Barátok Köre Egyesület a Harruckern téren készítette el installációját. A rózsaszínű keretű franciaágy teteje zöld műfű. Az ágyra körülbelül 50-60 centiméter magas fehér nyulak kapaszkodnak fel, illetve egy már az ágyon van, örülve az ott található tojásoknak. A fekvőhelyen két „párna” is megtalálható színes egynyári virágokból. Az ágy mellett pedig egy nagy színes tojás biztosítja a hátteret.

– Minden évben igyekszünk valami újdonságot megvalósítani – ecsetelte dr. Bartóki László elnök. – Japánban gyakorlatilag a lakás és a kert szinte egységet alkot, sokszor nem is érezni, hogy hol ér véget a lakás és hol kezdődik a kert. A dekorációnk is erre az egységre utal.

Dr. Bartóki László kérdésünkre kifejtette, a távol-keleti országban ebben az időszakban van a cseresznyefa-virágzás, minden rózsaszínbe borul. Erre utal az ágykeret rózsaszíne is, ami egyben figyelem felhívó is.

A gyulai Japánkert Barátok Köre Egyesület, Gyula Város Önkormányzata, a Békés Megyei Hírlap és kiadónk Kisváros című helyi lapja „Térteremtő húsvétolás” – Öltöztessük közösen húsvéti díszbe Gyulát! című, a környezetszépítést a középpontba állító felhívásának legfőbb célja, hogy Gyula város frekventált terei húsvéti díszbe öltözzenek az ünnep idejére különleges látványt teremtve a helyiek és a városba látogatók számára egyaránt.

Forrás: beol.hu

Címzett: Szászné dr.Várkonyi Adrienn Főkertész Asszony

Tisztelt Főkertész Asszony!

A Boróka Magyar-Székely Kulturális Közhasznú Egyesület szeretne beadni egy pályázati tervet a Térteremtő Húsvétolás című pályázati felhívás kapcsán.

Az egyesületünk számos festő és szobrász művész tagjaink segítségével szeretné kivitelezni az alábbi alkotásokat amelyeket a SIMONYI IMRE TÉR ÚTKERSZTEZŐDÉSÉNÉL található Simonyi Szobor köré tervezett.

Szeretnénk az ott lévő területre a következő mellékleteken szereplő témákat megvalósítani.

  1. Téma.Jézus Feltámadása,bibliai történet egy ábrázolással „Olajfestmény vászonra festve ,mérete 190×130.Ezt az általunk lefotózott Simonyi szobor háta mögött lévő nagy magas fának az egyik oldalára felfüggesztve képzeltük,természetesen ezt úgy függesztenénk fel ,hogy a fa ne sérüljön. A fa másik oldalára, mivel két út irányból is megtekinthető a nagy fa,tehát a másik oldalra egy „Húsvéti locsolkodók”Olajfestmény lenne, mérete:190×130.elhelyezve.
  2. Téma. A Simonyi szobor előtt lévő placcra egy szép nagy hímes tojást terveztünk magyaros matyó motívummal felfestve amely tojás agyagból készülne és kézzel lenne felfestve a magyaros motívum, ezt a tojást egy nagy fészekszerű alapra helyeznénk el,a mérete a tojásnak 50×50-es lenne,ezt a tojást rajzzal is illusztráltuk a mellékletekben.
  3. Téma.”Húsvéti mese „ Olajfestmény vászonra,mérete 40×190 ezt a Simonyi szobor háta mögött lévő bukszusnál helyeznénk el.az egyik oldalra ,a másik oldalra egy három tojásból álló alkotást állítanánk ki, amely faros lemezre van felfestve,tehát a faros lemezből kivágott tojásforma, húsvéti tojás motívummal megfestve.
  4. Téma.A Simonyi szobor oldalánál lévő pad, amelyre egy kitömött megvarrott nyuszit helyeznénk el.A nyuszi anyagból lenne mérete gyerek méretű 140×40 lenne.A kitömött padtársként szereplő nyuszi kezében egy SIMONYI VERSES KÖTET lenne imitálva,ez nem eredeti lenne csak másolat.
  5. Téma.A Szoborral szemben lévő út másik oldalán elhelyezkedik egy kis füves terület és azon lévő nagy bokor mellé ,ha lehetséges papírból kivágott tojásokkal díszített tojás fát állítanánk, amit gyerekek készítenének el,színes karton papírból kivágnának tojásokat és ezekre a tojásokra vers részleteket írnának.

Szeretnénk ezeket az ötleteket megvalósítani,azzal a céllal,hogy egy kis HÚSVÉTI mese varázst teremtsünk a Simonyi Térre,ezzel tiszteletben tartva a helyszín szellemét is,és szeretnénk Gyula városát hangulatossá tenni az ünnep szellemében.

A pályázatunkat megpróbáltuk egyszerű kis rajzokkal is illusztrálni számítógépes grafika hiányában csak egyenként tudtuk az elemeket illusztrálni.

A térfotónkon és ahhoz adott melléklet illusztrációkon megszámoztuk a helyszínt így belehelyezve az elemeket.

Köszönjük a lehetőséget a pályázati felhívással,hogy kreativitásunkat kipróbálhassuk és a csoport szellemünket erősíthessük egy olyan összefogással ami a városunk széppé tételével öregbíti egyesületi munkánkat.

Köszönettel és üdvözlettel:
Bokor Ildikó
Elnök

Nincs még hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..