Életem a versben

Nyolcvanadik születésnapja alkalmából tartott előadóestet Banner Zoltán a gyulai könyvtárban. A költővel dr. Elek Tibor beszélgetett előadó-művészi pályájáról.

Életem a versben címmel, nyolcvanadik születésnapja alkalmából tartott előadóestet Banner Zoltán költő, előadóművész a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban. A Boróka Magyar-Székely Kulturális Közhasznú Egyesület és a gyulai könyvtár által szervezett rendezvény házigazdája dr. Elek Tibor József Attila-díjas irodalomtörténész volt, aki kérdéseivel vezette át a hallgatóságot és az előadóművészt egyik költői világból a másikba.

Az irodalmi esten az előadott verseken keresztül átfogó képet kaphattunk Banner Zoltán előadó-művészetéről. Dr. Elek Tibor a beszélgetés során a költő 2007-ben megjelent pódiumnaplója segítségével idézte fel művészetének egy-egy állomását. Az irodalomtörténész bevezetőjében elmondta, Banner Zoltán pályája nem zárult le, hiszen alkotóereje teljében van. Nyolcvanadik születésnapa alkalmából Hátra ne nézz! címmel jelent meg verseskötete, mely válogatott verseit tartalmazza, ezenkívül képzőművészeti monográfiákat ír, könyvbemutatókat tart.

A beszélgetésből kiderült, az előadóművész tíz önálló estjén több mint ezer alkalommal lépett fel Romániában és Magyarországon. Banner Zoltán elmondta, előadói pályája során csak olyan verseket tanult meg, amelyeket a sajátjának érzett, és amelyeket irigyelt. Első estjén, 1964-ben, Bartalis János verseit adta elő, akit a transzilvánista költészet egyik klasszikusának tart, majd Horváth Imre költészete felé fordult. Banner szerint ekkora érett be igazán előadó-művészete, zenés estjével egy olyan új műfaj született, amely óriási szerepet játszott a nemzeti identitástudat megtartásában.

A könyvtár olvasótermében szó esett egyebek mellett Bartók Béla zenéjéről, Petőfi költészetéről, valamint a hetvenes évek gasztroestjeiről. Az este folyamán Bartalis János és Horváth Imre versein kívül Dzsida Jenő, Illyés Gyula, Petőfi Sándor és Arany János egy-egy költeményét, valamint az „erdélyi Karinthy Frigyes”, Bajor Andor Recenzió a szakácskönyvről című írását is meghallgathatta a közönség. A Ceaușescu-diktatúra időszakát is felelevenítő előadóestet a költő alkonyatművész című verse zárta, amely nemrég jelent meg a Bárka című folyóiratban kézírásos formában.

A belépés ingyenes.

Forrás: gyulaihirlap.hu

Nincs még hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..